Store konferanser, messer og tilstelninger kan være både spennende og skremmende på en gang. Bare tanken på alle de ukjente menneskene kan for mange fremkalle en underliggende uro i kroppen.
Heldigvis har jeg noen gode triks på lur.
For til helgen er det jeg selv som skal på en stor internasjonal konferanse med hundrevis av fremmede mennesker. Jeg både gleder meg og gruer meg. Selv om jeg er ekstrovert og får energi av å treffe mennesker, så kan jeg være ganske sjenert når det gjelder å ta kontakt. Derfor krever det litt ekstra bevissthet og innsats for at jeg skal lykkes med relasjonsbyggingen.
Her er mine beste knep som du kan bruke for å få fart på din relasjonsbygging neste gang du deltar på et stort arrangement.
Knep 1 – Vær til stede der det skjer
Neste gang du er på en konferanse, messe eller et kurs kan du kikke deg rundt i pausene og telle hvor mange av deltagerne som står og fikler med mobilen sin. For å se de andre må du først kikke opp fra din egen.
Det er ikke i mobilen du knytter nye kontakter. Det er ikke der det skjer. Det skjer i det fysiske rommet du er i. Ingen kommer bort og sier hei til en som er fordypet i en skjerm.
Første knep er derfor å legge bort mobiltelefonen og være til stede der du er. Pust dypt og rolig mens du ser deg nysgjerrig rundt. Legg merke til hvem som er der og hvem som søker kontakt.
Du er ikke den eneste som ønsker noen å snakke med i pausene. Det kan du være helt sikker på. Den enkleste måten å oppdage det på er å være bevisst til stede.
Så neste gang du er på konferanse kan du koble deg av internett og koble deg på øyeblikket og de menneskene som er fysisk rundt deg. Det er her og nå det skjer!
Knep 2 – Aldri nøl mer enn tre sekunder
Alt for ofte har jeg tatt meg selv i å nøle litt for lenge før jeg har tatt kontakt med en person jeg virkelig har hatt lyst til å snakke med. Dermed ble det aldri noe av den samtalen jeg så gjerne skulle hatt. Grunnen er at jeg nølte i mer enn tre sekunder.
Du kjenner deg kanskje igjen? Du står der i mengden av ukjente mennesker og speider etter noen å snakke med. Plutselig får du øyekontakt med en annen søkende person, eller du ser et menneske du har ønsket å prate med. Kroppen har lyst til å ta tre raske skritt mot personen og strekke ut hånden, men du nøler litt, Så kommer den første tanken:
– Hun har helt sikkert ikke tid til å snakke med meg,
eller
– Jeg vet jo ikke hva jeg skal si til ham. Tenk om det blir helt stille?
Problemet er at kritiske og negative tanker ofte dukker opp før vi rekker å handle. De negative tankene setter i gang følelser som redsel for å dumme seg ut, følelsen av ikke å være god nok og frykt for avvisning.
Slike følelser er effektive stoppere av vår handlekraft. Din egen indre ”bodyguard” vil gjøre alt den kan for å hindre at du skal dumme deg ut og bli avvist. Den mest effektive metoden er å la være å gå inn i situasjonen. Derfor nøler du.
Fra du ser et menneske og den første innskytelsen om å ta kontakt inntreffer, har du ca. tre sekunder på deg før de kritiske og negative tankene kommer på banen. Det er et lite handlingsrom som du må utnytte.
Derfor har jeg en tre-sekunders regel.
Når jeg ser noen jeg vil snakke med må jeg hive meg frem innen det har gått tre sekunder. Jeg må følge impulsen uten å tenke. Det gjelder å få sagt ”hei” før det er for sent. Hvis ikke vet jeg at tvilen og frykten kommer, og jeg står igjen alene.
Når du nå har kastet deg frem og sagt ”hei” er det vanskeligste gjort. Erfaringer fra mennesker som er gode til å knytte nye kontakter er at det ikke er noe å være redd for (tenk det!). Etter ditt første ”hei” går det alltid bra, og særlig hvis du følger de to neste knepene.
Knep 3 – Hjelp folk til å snakke om det de brenner for
En vanlig uvane, som jeg selv trener på å venne meg av med, er å starte samtalen med spørsmålet: ”Hva jobber du med?”
Ikke still det spørsmålet. Spør heller hva folk brenner for akkurat nå? Eller hva de er mest opptatt av for tiden?
Dropp hva de jobber med, for det er ikke alltid det samme som det de er oppriktig engasjert i akkurat nå. Hvis det er én og samme sak så vil de snakke om jobben uansett. La dem få snakke fra hjertet så de blir levende, engasjerte og glade. Da blir du engasjert også, og samtalen går lettere.
På ett eller annet tidspunkt i samtalen vil det være din tur til å fortelle hvem du er og hva du er opptatt av. Det kan du godt ha tenkt litt gjennom på forhånd. Sørg for at du også snakker fra hjertet med fullt engasjement om noe du brenner for.
Det viktigste er at dere begge snakker om noe som gjør at dere får kontakt med dere selv og viser hvem dere er. Da blir samtalen deres langt mer interessant, og dere får en mye dypere kontakt.
Knep 4 – Finn noe du kan bidra med
Når du tilbyr deg å hjelpe en annen med noe den personen trenger hjelp til så oppstår det automatisk et tillitsforhold. Vi liker folk som vil hjelpe oss, og ofte ønsker vi også å gjengjelde tjenesten.
Lytt derfor etter hva den andre har behov for. Se om du kan hjelpe til på noen måte. Poenget er at det ikke behøver å være så stort.
Kanskje kjenner du noen den andre bør snakke med? Da kan du tilby deg å introdusere vedkommende eller koble de to sammen. Eller du kan tipse om et nyttig verktøy du har erfaring med eller en bok om det den andre er opptatt av. Tilby deg å sende link til en relevant artikkel du har lest på nettet, eller finn noe annet du kan hjelpe din nye kontakt med. Bare sørg for at du faktisk følger opp og gjør noe med det.
Ved å strekke ut en hjelpende hånd viser du at du bryr deg og er villig til å bidra. Det er to viktige ingredienser i en god relasjon.
Nå er det din tur
Til helgen skal jeg selv bruke disse knepene til å skaffe nye kontakter på konferansen jeg skal på. Det gleder jeg meg til.
Med de fire små knepene er også du noen skritt nærmere å utvikle nye gode relasjoner neste gang du deltar på en konferanse, messe eller annen tilstelning med fremmede mennesker.
Jeg ønsker deg riktig god relasjonsbygging – og hvis du har noen egne gode råd du kan dele med oss andre så legg gjerne igjen en kommentar nedenfor. Takk.
Illustrasjonsbildet er fra Scandinavian StockPhoto
Likte du denne artikkelen?
Klikk den blå knappen nedenfor så slipper du gå glipp av den neste.
Kjenner du noen som kan ha nytte av å lese dette?
Vær raus! Del artikkelen med dine venner og kolleger. Takk :-)
Jon Grøholdt says
Takk Geir for gode påminnelser. Neste gang jeg skal på en konferanse skal jeg huske på de 3 sekundene.
Geir Harald Hagberg says
Så bra, Jon. Tre sekunder er ikke lang tid så det gjelder å være litt impulsiv.
Da du og jeg traff hverandre for første gang for noen dager siden hadde vi ikke akkurat noe problem med praten. Vi beveget oss så fort inn på det vi begge brenner for at resten gikk helt av seg selv. Takk for den praten. Gleder meg til å møtes igjen!
Anne Grethe Brandtzæg says
Tusen takk for flott artikkel, Geir!
Geir Harald Hagberg says
Takk Anne Grethe. Jeg er glad for at du likte den.